2675 Sayılı MÖHUK uyarınca Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisini iç hukukun yer itibariyle yetki kuralları tayin eder.

 

Hem davacı hem davalı yabancı ise boşanma ve ayrılık hükümleri eşlerin ortak ulusal hukukuna tabidir. 5718 sayılı MÖHUK uyarınca hakim Türk kanunlar ihtilafı kurallarını ve bu kurallara göre yetkili olan yabancı hukuku resen uygular.

 

Hakim yetkili yabancı hukukun muhtevasının tespitinde tarafların yardımını isteyebilir. Yabancı hukukun olaya ilişkin hükümlerinin tüm araştırmalara rağmen tespit edilememesi halinde Türk hukuku uygulanır.

 

Evliliğin genel hükümleri, eşlerin müşterek milli hukukuna tabidir. 

 

Boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümleri, eşlerin müşterek milli hukukuna tabidir.

 

Doğumla Türk vatandaşı olup da vatandaşlıktan çıkma izni alanlar Türkiye Cumhuriyetinin milli güvenliğine ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanmaya devam edeceklerinden boşanma davalarında yabancılık unsurundan söz edilemez.

 

Tarafların ayrı vatandaşlıkta olmaları halinde müşterek mutad mesken hukuku, bulunmadığı takdirde ise Türk hukuku uygulanır.

 

Boşanmış eşler arasındaki nafaka talepleri, ayrılık ve evlenmenin butlanı davalarında 5718 sayılı MOHÜK 14. Maddesi uygulanır. Buna göre kural olarak eşlerin milli hukukuna tabidir, eşler ayrı vatandaşlıkta iseler, müşterek ikametgah hukuku, bulunmadığı taktirde müşterek mutad meskenleri hukuku, bunun da bulunmaması halinde Türk hukuku uygulanır.

 

Geçici tedbir taleplerine Türk hukuku uygulanır.

 

Evlilik malları hakkında eşler evlenme anındaki mutad mesken veya milli hukuklarından birini açık olarak seçebilirler. Böyle bir seçimin yapılmamış olması halinde evlilik malları hakkında eşlerin evlenme anındaki müşterek milli hukuku, bulunmaması halinde evlenme anındaki müşterek mutad mesken hukuku, bulunmaması halinde Türk hukuku uygulanır.

 

Malların tasfiyesinde taşınmazlar için bulundukları ülke hukuku uygulanır.

 

Nafaka talepleri nafaka alacaklısının mutad mesken hukukuna tabidir.

 

Taşınırlar ve taşınmazlar üzerindeki mülkiyet hakkı ve diğer ayni haklar işlem anında malların bulunduğu ülke hukukuna tabidir. Taşınmazlar üzerindeki ayni haklara ilişkin hukuki işlemlere şekilde yönünden bu malların bulundukları ülke hukuku uygulanır.

 

Taşınmakta olan mallar üzerindeki ayni haklara varma yeri hukuku uygulanır. Malların yer değişikliği halinde henüz kazanılmamış ayni haklar malın son bulunduğu ülke hukukuna tabidir.

 

Gaiplik ve ölmüş sayılma kararı hakkında karar verilecek kişinin milli hukukuna tabidir. Milli hukukuna göre hakkında gaiplik veya ölmüş sayılma kararı verilemeyen kişinin, mallarının Türkiye'de bulunması veya eşinin veya mirasçılarından birinin Türk vatandaşı olması halinde, Türk hukukuna göre gaiplik veya ölmüş sayılma kararı verilebilir.

 

Av. Seher Burcu ADIYAMAN

9 Ağustos 2016 Salı
© 2025 AS-Hukuk Tüm Hakları Saklıdır.