17. Hukuk Dairesi 2016/16087 E. , 2019/8514 K.

"İçtihat Metni"


MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
(Asliye Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla)

 

Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı ... vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

 

-K A R A R-

 

Davacı vekili, 20/04/2010 tarihinde meydana gelen kazada müvekkilinin yaralandığını, davalının ceza dosyası ile yargılanarak cezalandırıldığını, kazanın davalının kusuru ile meydana geldiğini, müvekkilinin kazaya bağlı olarak iş gücü kaybına uğradığını, bu nedenle 500,00 TL iş gücü kaybına bağlı maddi tazminat, 500,00 TL tedavi gideri, 500,00-TL kazanç kaybının 20/04/2010 tarihinden işleyecek yasal faizi ile davalılardan müştereken müteselsilen tahsiline, 20.000,00 TL manevi tazminatın 20/04/2010 işleyecek yasal faizi ile davalı ...'dan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.


Davalılar davanın reddini savunmuştur.


Mahkemece, toplanan delillere göre, davacının geçici iş göremezlik tazminatına ilişkin talebinin kabulü ile 2.658,60 TL'nin olay tarihi olan 20/04/2010 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte (... yönünden dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ve sigorta teminat limiti ile sınırlı olmak üzere) davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine, davacının sürekli iş göremezlik tazminatına ilişkin talebinin kabulü ile 33.911,78 TL'nin olay tarihi olan 20/04/2010 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte (... yönünden dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ve sigorta teminat limiti ile sınırlı olmak üzere) davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine, davacının tedavi giderine ilişkin talebinin reddine, davacının manevi tazminat talebinin kısmen kabulü ile 15.000,00 TL'nin olay tarihi olan 20/04/2010 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan ...'dan tahsili ile davacıya verilmesine, karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde, dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı ... vekilinin aşağıdaki bendin dışında kalan yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.


2-Dava, trafik kazasından kaynaklı maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.


Davaya konu kazada yaralanan ve işgücü kaybına uğrayan davacının, kaza tarihi itibariyle 19 yaşında ve ilkokul mezunu olduğu anlaşılmakta olup, davacının yaşına ve eğitim durumuna göre askerlik çağında olduğu görülmektedir.


Mahkemenin hükme esas aldığı aktüerya raporunda, davacının askerlikte geçecek süresini de kapsar biçimde bakiye ömür süresinin tamamı için tazminat hesaplaması yapılmış; davacının kazadaki yaralanmasından kaynaklanan %14,3 oranındaki maluliyetinin askerliğe engel teşkil edip etmeyeceği konusunda da herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu yönden gerekli araştırmanın yapılmayışı, eksik inceleme niteliği taşımaktadır.


Açıklanan vakıalar karşısında mahkemece; davacının kazadan kaynaklanan %14,3 oranındaki maluliyetinin derecesi ve niteliğine göre, askerliğe engel teşkil edip etmeyeceğinin (maluliyet raporu eklenerek yazılacak yazı ile) ilgili askerlik şubesinden sorulması; alınacak cevaba göre askerlikte geçireceği sürede de efor tazminatı verilip verilmeyeceği tartışılarak davacının talep edebileceği tazminat miktarının belirlenmesi için, rapor düzenleyen bilirkişiden ek rapor alınarak oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik incelemeyle, yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiştir.


SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davalı ... vekilinin sair temyiz itirazlarının REDDİNE, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı ... Hesabına geri verilmesine 25/09/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

 

31 Mayıs 2020 Pazar
© 2024 AS-Hukuk Tüm Hakları Saklıdır.